Kuchnia Portugalska

Caldo Verde

Caldo Verde

Portugalia jest niesamowitym krajem pod bardzo różnymi względami, znana z bardzo wielu rzeczy. Kiedyś z wielkich, odkrywczych podróży i podbić nowych lądów, a obecnie z wielkiego kryzysu, o których huczą media. Jednak krajobrazowo kraj ten nie jest zbytnio zróżnicowany. I właśnie podobnie jest ich kuchnią, dlatego potrawy się są spotykane na północy kraju, gdzie znajdziemy tereny górzyste, jak również na równinach.

Co ciekawe, najbardziej popularną potrawą jaką możemy znaleźć na stołach Portugalczyków jest zupa, a najbardziej znaną z nich jest tak zwana zielona zupa, czyli Caldo Verde, która jest narodową potrawą przygotowywaną z krojonej włoskiej kapusty. Charakterystyką portugalskiej kuchni są wielowarzywne zupy, mięsa przyprawiane ostrym sosem, jak również mnogość ziół i przypraw i to wszystko z dodatkiem dobrego wina lub mocnej kawy. Innymi potrawami, które spotkamy w Portugalii są ryby i owoce morza, z racji dostępu do morza. Natomiast bacalhau jest jedną z najbardziej ulubionych potraw Portugalczyków, jest to potrawa przygotowywana z dorszy, która jest ulubioną rybą mieszkańców tego słonecznego kraju.

Co ważne ryby to nie wszystko w portugalskiej kuchni. Częstym przysmakiem Portugalczyków jest również mięso różnego rodzaju, takie jak jagnięcina, wołowina, baranina czy drób. Nikt z mieszkańców tego kraju nie storni także od deserów pełnych słodyczy. Jak więc widać kuchnia Portugalska jest bardzo atrakcyjna i każdy przynajmniej raz w życiu powinien ją spróbować.